Älg-tafelspitz

En kokt älgrätt med bl.a pepparrot passar utmärkt till en amarone eller något annat kryddigt och mustigt rött vin, gärna från Rhône.

Prova en Masi Toar (nr 5330)

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

700 g älgkött , bog eller bringa
ca 2 l iter vatten
1 gul lök
2 lagerblad
½ msk vitpepparkorn
1 msk salt
2 - 3 persiljekvistar
8 små morötter
2 små palsternackor

Rösti:
500 g kokt potatis med skal
50 smör

Persiljesalt:
1 msk hackad persilja
½ msk havssalt

Äppelmos med pepparrot:
2 msk riven pepparrot
2 dl äppelmos

Gör så här

1. Skölj köttet, lägg det i en vid gryta och täck med kallt vatten.
2. Tillsätt lök, lagerblad, vitpeppar, salt och persiljekvistar.
3. Koka upp och låt sjuda tills köttet är mört, cirka 1 ½ timma- skumma då och då.
4. Skala morötterna och palsternackorna och skär dem i bitar.
5. Lägg dem i kastrullen med köttet och låt koka mjuka.

Rösti:
1. Skala potatisen, riv den grovt med rivjärn och stekt i rikligt med smör så att den får fin färg.
2. Forma till bullar med hjälp av en stor slev och lägg dem i en ugnssäker form.
3. Värm i 175 grader i några minuter före servering.

Persiljesalt:
Hacka persiljan och blanda den med havssalt i en skål.

Äppelmos med pepparrot:
Riv pepparroten och blanda med äppelmos i en skål.

Lyft upp köttet och skär i skivor. Lägg kött och rotfrukter i djupa tallrikar och häll på den varma buljongen. Lägg i den värmda röstin, strö äver persiljesaltet och srevera med det smaksatta äppelmoset.
Visningar:
1802
Sparat:
6

LIKNANDE RECEPT

Hittade inga liknande recept.