Älggryta från Härjedalen

En god och smakrik gryta.

Betyg (2 röster)
Antal personer
Ca 6
Älggryta från Härjedalen

Ingredienser

1 1/2 kg älgkött av bog eller bringa
3 msk smör
3 msk mjöl
Ca 7 dl vatten
2 gula lökar
2 morötter
Salt
Vitpeppar
Kryddpeppar
Vitlökspulver
3 lagerblad
5 enbär
3 dl grädde
1 burk kantareller i vatten, eller ur eget förråd

Gör så här

Skär köttet som kalopsbitar. Bryn köttet i en gryta i smöret. Pudra över mjölet och häll på vattnet, så mycket att det täcker köttet.

Skala lök och morot och skär i bitar. Lägg ner i grytan och låt koka upp och skumma väl.
Tillsätt salt och kryddor, krossa enbär och kryddpeppar lätt.

Låt grytan koka sakta under lock tills köttet känns mört, ca 1 1/2 timme. Slå sen i grädden och tillsätt kantarellerna och låt koka ihop.

Servera med kokt potatis, vinbärsgelé och smörgåsgurka.
Visningar:
22673
Sparat:
181

LIKNANDE RECEPT

Älggryta recept
Husets älggryta
av zonale
över 2 månader
Älggryta med ch
av Kicki8
över 2 månader
Älg i lergryta.
av 7201
över 2 månader
Älggryta
över 2 månader
Älggryta med tr
över 2 månader