Älggryta med kantareller

Låt naturens eget skafferi ge älggrytan den rätta touchen. Med små milda enbär ger du en nyanserad smak åt viltköttet och med kantareller och rödvinssås i grytan blir det hela en kulinarisk fullträff!

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

500 g älgkött i grytbitar eller strimlor
2 msk smör eller margarin
3 dl rödvin eller vatten
Buljongextrakt med köttsmak
2 msk enbär
12 små , gula lökar
1 burk kantareller eller 1 liter färska
1½ - 2 dl tjock grädde
1 msk vetemjöl
2 krm svartpeppar
1 - 2 tsk soja

Gör så här

Ta fram köttet 30 minuter innan det ska tillagas så att kylan hinner avgå. Bryn hälften av matfettet i en stekpanna till kraftig färg, lägg i köttet lite åt gången och bryn det till fin färg runt om.

Lägg över köttet i en gryta. Tillsätt vin och buljongextrakt och låt köttet sjuda under lock 30 minuter. Tillsätt enbären. Skala löken, låt kantarellerna rinna av väl och hacka lök och svamp grovt.

Fräs lök och svamp i stekpannan i resten av matfettet till svagt brun färg. Lägg lök och svamp i grytan och koka ytterligare 30 minuter. Känn efter om köttet är mört, koka annars en stund till.

Rör samman grädde och vetemjöl till en klimpfri redning. Häll den i grytan under omrörning och koka 5-10 minuter till. Mal svartpeppar över och tillsätt soja. Smaka av och servera.

Kokt potatis, lättkokta morötter med smör och hackad persilja är gott till.
Visningar:
7069
Sparat:
192

LIKNANDE RECEPT

Älggryta recept
Husets älggryta
av zonale
över 2 månader
Älggryta med ch
av Kicki8
över 2 månader
Älg i lergryta.
av 7201
över 2 månader
Älggryta från H
av Liliane
över 2 månader
Älggryta
över 2 månader