Äppelmunkar

Äppelmunkar

Betyg (0 röster)
Antal personer
24 st

Ingredienser

25 g jäst
1 dl ljummen mjölk
6 ½ dl vetemjöl
75 g mjukt smör
½ dl strösocker
2 ägg
Ca 3/4 dl äppelmos eller annat sylt
Ca 6 dl olja till fritering
1 dl strösocker
2 tsk kanel

Gör så här

Rör ut jästen i den ljumma mjölken och blanda ner 2 dl av vetemjölet. Låt denna lösa deg stå ca 20 min. Rör under tiden smör och socker vitt och lite pösigt. Rör ner äggen ett i taget. Om smeten ser ut att skära sig är det ingen fara. Den går ihop när resten av mjölet kommer i.

Rör ner äggblandningen i den andra smeten och blanda ner resten av mjölet, men spara ca 1 dl till utbakning. Degen ska vara ganska lös. Häll upp degen direkt på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen ca ½ cm tjock och stansa ut rundlar ca 6 cm i diameter. Lägg en liten klick äppelmos, ca 1 tsk, på en rundel och lägg på en annan som lock.

Nyp ihop kanterna lätt och lägg munkarna på ett bakplåtspapper. Gör likadant tills degen är slut. Låt munkarna jäsa ca 1 tim under en bakduk.

Värm olja i en tjockbottnad kastrull med höga kanter till 180°. Fritera 2-3 munkar i taget och vänd dem efter ca 1 min på andra sidan. De ska få en gyllenbrun färg.

Låt munkarna rinna av på ett galler och rulla dem sedan i socker blandat med kanel.
Visningar:
2650
Sparat:
13

LIKNANDE RECEPT

Äppelmunkar recept
Berlinermunkar ..
över 2 månader
Äppelmunkar
av Queenie
över 2 månader
Äppelmunkar
av celice
över 2 månader
Äppelmunkar med
av pihal
över 2 månader
Äppelmunkar med..
av Fin
över 2 månader