Äppelpaj på franska

Den fransk variant på äppelpaj

Betyg (0 röster)
Antal personer
6 st

Ingredienser

100 g smör eller margarin
3½ dl vetemjöl
1 ägg
3 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
2 msk vatten
Smör eller margarin till formen

Fyllning:
4-5 syrliga äpplen
1 dl strösocker
1 burk aprikospuré, burkmat

Gör så här

Hacka in matfettet i mjölet med två knivar, arbeta raskt in övriga ingredienser, samla ihop degen. Lägg den att vila en timma i kylskåp.

Använd helst en springform. Pensla den med en aning smält matfett och kavla ut degen så den blir en rundel, något större än formen. Kläd bottnen och insidorna av formen med degen.

Nagga bottnen med gaffel, annars blåser den upp och blir ojämn under gräddningen. Lägg en bit aluminiumfolie över så bottnen inte blir mörk.

Grädda pajbottnen 15 minuter i 225 grader.

Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem över pajdegsbottnen som taktegel, lite över varandra. Strö över sockret. Grädda pajen 25 miniter i 200 graders ugnsvärme.

Bred purén över pajen medan den är varm. Bjud pajen ljummen tillsammans med vispad, kyld grädde.
Visningar:
1358
Sparat:
10

LIKNANDE RECEPT

Äppelpaj recept
Bittes äppelpaj
av ros
över 2 månader
Äppelpaj med kn
över 2 månader
Knaprig Äppelpa..
över 2 månader
Toscapaj med äp
över 2 månader
Min goda smuläp
av ros
över 2 månader
Äppelpaj med ri
över 2 månader