Äppeltårta med Calvadossås

En ljuvlig läckerhet från fruktträdslundarna i Normandie. En äkta fransk äppeltårta gör du på lövtunna skivor. Äppelaromen återfinns även i såsen, tack vare brännvinet calvados.

Betyg (0 röster)
Antal personer
6 st

Ingredienser

1 utkavlad rund smördegsplatta, 32 cm i diameter
2-3 msk valnötter
3 syrliga äpplen
2 msk strösocker
2 msk smör eller margarin
Florsocker
Citronmeliss

Calvadossås:
1 dl tjock grädde
3 dl kall vaniljsås
2-3 msk calvados

Gör så här

Lägg smördegsplattan med sitt bakpapper på en plåt. Pensla 1 cm av kanten med vatten och vik sedan upp kanten så att den blir dubbel. Hacka valnötterna grovt.

Skala äpplena och dela varje äpple i fyra klyftor. Ta ur kärnhuset och skär klyftorna i tunna skivor. Lägg äppelskivorna på smördegen i ett tätt lager och strö på strösocker.

Smält matfettet och droppa det över äpplena. Grädda tårtan i 225 grader, ca 20 minuter, tills degen fått färg och äpplena blivit mjuka.

Vispa grädden lätt, blanda den med vaniljsåsen och rör i calvados. Pudra tårtan med florsocker, garnera med citronmeliss och servera tårtan med calvadossåsen.
Visningar:
1599
Sparat:
5

LIKNANDE RECEPT

Äppeltårta recept
Äppeltårta med ..
av UllaC
över 2 månader
Kyckling med äp..
av jac
över 2 månader
Äppeltårta med
över 2 månader
Äppeltårta
över 2 månader
Äppeltårta..
av Walla2
över 2 månader
Gretas Äppeltår
av look
över 2 månader