Äppletarte med rönnbärsgelé

Denna härliga höstpaj passar bra efter en god viltgryta. Eller till en kopp kaffe efter en kylig höst- eller vinterpromenad. Sötman balanseras fint av den lite beska gelén.

Betyg (0 röster)
Antal personer
8 bitar

Ingredienser

Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
75 g rumstempererat smör
1 äggula
1 msk raps- eller majsolja
1 msk vatten

Fyllning:
225 g mandelmassa
4 äpplen

Glasering:
300 g rönnbärsgelé

Till servering:
2 dl vaniljvisp

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta ihop ingredienserna till pajskalet för hand eller i en matberedare med kniven isatt.

Smörj en låg pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Tryck ut degen i formen.

Nagga degen. Ställ formen kallt 15 minuter. Förgrädda sedan pajskalet 10 minuter.

Riv mandelmassan grovt och fördela i pajskalet. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.

Lägg äppleklyftorna i ett fint mönster över mandelmassan. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt pajen kallna.

Smält gelén i en kastrull och skeda den sedan över äpplena. Ställ pajen att svalna. Servera den med vaniljvisp.
Visningar:
1806
Sparat:
3

LIKNANDE RECEPT

Äppletarte recept
Rönnbärsgelé me..
av Jessika
över 2 månader
Äppletårta Cyra
över 2 månader
Äppletårta
av Algot
över 2 månader
Flamberad äpple
av Queenie
över 2 månader