Ärtsoppa i lergryta

Gott att äta när det är kallt ute

Betyg (1 röst)
Antal personer
6-8

Ingredienser

6 dl gula ärtor
2 st lökar
0,5 tsk mejram
0,5 tsk timjan
1 st knippe finhackad persilja
2 l vatten
4 tsk salt
500 gram benfri rimmad fläsklägg

Gör så här

DAG 1:
Blötlägg ärtorna över natten, med saltet.

DAG 2:
Ställ lergrytan i vatten så den blir genomfuktad, även locket. Det tar cirka 30 minuter.
Skala och hacka löken fint.
Skölj ärtorna under rinnande kallt vatten.
Ta upp lergrytan ur vattnet och låt rinna av. Lägg i ärtorna, löken, kryddorna, 2 l vatten och fläskläggen.
Sätt igång ugnen på 175 grader och ställ in grytan i kall ugn. Låt stå i 3 timmar.
Ut ur ugnen. Ta upp köttet och skär det i fina skivor, lägg tillbaka i soppan.
Strö över persilja och servera med senap och vitt bröd.
Om du inte har en lergryta så investera i en. Den blir din vän i köket. Satsa på en treliters.
Visningar:
4587
Sparat:
85

LIKNANDE RECEPT

Ärtsoppa recept
Ärtsoppa (gul)
över 2 månader
Grön ärtsoppa
av majamia
över 2 månader
Julskinka kokt..
av claesse
över 2 månader
Gazpacho på grö
av tiberg
över 2 månader
Glutenfria Pann
av Adelen
över 2 månader
Vegetarisk ärts
över 2 månader