Ölbröd

Ett riktigt gott och matigt bröd för alla tillfällen.

Betyg (1 röst)
Antal personer
2 bröd

Ingredienser

50 g jäst
1 flaska öl ( 33 cl)
1/2 liter filmjölk
1 msk salt
1/2 dl sirap , gärna bröd eller mörk sirap
10 dl vetemjöl
7 - 8 dl rågsikt / mjöl

Gör så här

1) Ljumma ölet till 37 grader och smula ner jästen i en bunke. Häll sedan ölen över jästen. Rör om och tillsätt filmjölken.

2) Rör ner salt, sirap och mjöl.

Om en hushållsassistent används häll i alla ingredienser utan mjölet och kör på lägsta hastighet ca 1 min så att det blandas ordentligt. Stäng sedan av och häll i lite av mjölet och sätt igång assistenten igen på lägsta och öka hastigheten successivt upp till högsta samtidigt som du häller i mjölet lite lite åt gången.

3) Arbeta degen smidig och slät. Täck över med en bakduk och låt det jäsa 1 timme.

4) Arbeta igenom degen på mjölat bakbord och dela den i 2 bitar vilka formas till 2 runda bollar. Lägg dem på en ugnsplåt, gärna med bakplåtspapper. Om så önskas kan man skåra ett rutmönster med en vass kniv upp på bollarna.

5) Täck plåten med en bakduk och låt jäsa 1 timme.

6) Sätt ugnen på 175 grader och grädda brödet 50 min i mitten av ugnen. Låte brödet sedan svalan lite på ett ugnsgaller.
Visningar:
3557
Sparat:
52

LIKNANDE RECEPT

Ölbröd recept
Ölbröd i Bakmas..
över 2 månader
Skolbröd
av nannami
över 2 månader
Solbröd - saffr
av tina62
över 2 månader
Ölbröd Krav
över 2 månader
Ölbröd
av Babbe
över 2 månader
Ölbröd med solt
av pihal
över 2 månader