Örtbröd med solroskärnor

Supergott brytbröd!!

Betyg (2 röster)
Antal personer
Ca: 24
Örtbröd med solroskärnor

Ingredienser

50 g jäst
5 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
2 msk vit baksirap
25 g smör, rumstempererat
1 msk örtkryddor tex: rosmarin, timjan, oregano och mejram
6 dl kärnvetemjöl med fullkorn
7 dl vetemjöl

Pensling och dekoration:
1 ägg
1 ½ dl solroskärnor

Gör så här

Ugn: 200 grader.

Smula jästen i degbunken. Lös upp jästen med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, salt, baksirap, smöret i klickar, örtkryddor, kärnvetemjöl med fullkorn och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen ca 10 minuter, tills den släpper bunkens kant. Strö över resten av mjölet och låt degen jäsa ca 40 minuter.

Arbeta ihop degen och ta upp den på mjölat bakbord. Knåda den smidig och dela den i fyra delar. Rulla ut varje del till en rulle och dela varje rulle i sex delar. Rulla dem till runda bullar.

Ställ bullarna tätt intill varandra i ett fint mönster på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 40 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över solroskärnor. Grädda brödet i mitten av ugnen, ca 25 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk.

Tips!
Det är gott att tillsätta en riven vitlöksklyfta i degen.
Visningar:
1898
Sparat:
39

LIKNANDE RECEPT

Örtbröd recept
Vörtbröd
över 2 månader
Tranbärs- och p
över 2 månader
Vörtbröd NWT 2
av Voikka
över 2 månader
Underbart vörtb
av majamia
över 2 månader
Glutenfritt vör
över 2 månader
Kryddigt vörtbr
över 2 månader