Adventskrans

Bullbak till jul

Betyg (2 röster)
Adventskrans

Ingredienser

25 g jäst
2 dl grädde
100 g smör eller margarin
1 krm salt
3 msk socker
2 äggulor eller 1 helt ägg
Ca: 8 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g riven mandelmassa
50 g smör eller margarin
2 tsk kanel

Pensling:
Ägg

Gör så här

Ugn: 225°

Smält fettet, häll i grädden och värm till ca 37 ° (fingervärme). Rör ut den smulade jästen i degspadet. Tillsätt salt, socker, gulor eller hela ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa ca 20 minuter.

Blanda fyllningen av mandelmassa, matfett och kanel.

Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den och kavla ut den till en rektangulär platta, ca 30x50 cm. Bred på fyllningen jämnt. Rulla ihop från långsidan.

Lyft över rullen till en bakpappersklädd plåt. Forma till en krans med skarven nedåt. Klipp jack och vik dem åt sidan. Låt kransen jäsa ca 30 minuter. Pensla med ägg och grädda nederst i ugnen i ca 20 minuter. Kransen går bra att frysa.

Tips!
Kransen kan också fyllas med äppelmos eller en blandning av smör, socker och kanel. Vill du ha saffran i degen, använd då 1 g från en påse. Stöt saffranet väl med lite av sockret och tillsätt det sedan i degspadet.
Visningar:
3636
Sparat:
67

LIKNANDE RECEPT

Adventskrans recept
Margits advents..
av bvm
över 2 månader
Adventskransar..
över 2 månader