Agdas ärtsoppa med piff

Ärtsoppa som även har älskats av ärtsoppshatare!
En underbar slät variant av ärtsoppa. Utan fettslamsor,
fyllig, smakrik och aromatisk. Värmande i vinterkylan.
Går även att göra på kokt kyckling, men blir då inte lika fyllig.
Gör gärna dubbel sats den går perfekt att frysa.

Betyg (1 röst)
Antal personer
6-8
Agdas ärtsoppa med piff

Ingredienser

Hönskoket:
1 höna ca 1500 gr
3 l vatten
2 msk salt
1 lagerblad
10 vitpepparkorn
4 kryddpepparkorn
4 enbär
3 klyftor vitlök
2 morötter
2 gula lökar

Soppkoket:
6 dl gula ärtor blötlagda, ca 500 gr
2 l höns buljong
3 morötter
3 gula lökar
3 klyftor vitlök
2 tsk salt

Gör så här

Lägg hönan i en rymlig gryta c:a 4-5 l
Fyll vatten så det täcker.
Tillsätt salt.
Koka upp och skumma väl.
Krossa enbär och vitlöksklyftor, skär morötter i slantar och klyfta löken
Tillsätt lök morötter och kryddorna
Koka på svag värme under lock i c:a 2 tim.

Ta upp hönan och sila kokspadet
Skär morötterna i slantar, löken i klyftor, vitlök finskivad
Häll tillbaka 2 l av kokspadet i grytan
Tillsätt lök morötter och kryddor.
Koka på svag värme under lock i c:a 1 1/4 tim.

Frigör hönan ifrån skinn och ben. Skär köttet i lagom småbitar.

Kör soppan med mixer stav till en slät soppa,
späd med mer höns buljong om den är för tjock.
Lägg i köttet rör om och värm upp.

Servera med senap och gärna en ostsmörgås.
Kan ev. garneras med fint strimlad purjolök
Visningar:
2268
Sparat:
17

LIKNANDE RECEPT

Ärtsoppa recept
Ärtsoppa (gul)
över 2 månader
Grön ärtsoppa
av majamia
över 2 månader
Julskinka kokt..
av claesse
över 2 månader
Gazpacho på grö
av tiberg
över 2 månader
Glutenfria Pann
av Adelen
över 2 månader
Vegetarisk ärts
över 2 månader