Alex doptårta

Vit och fräsh, passande till dop. Tar lite tid att göra men väldigt god, det lovar jag.

Betyg (1 röst)
Antal personer
10-15
Alex doptårta

Ingredienser

Botten 1:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
¾ dl potatismjöl

Botten 2:
1 dl äggvita
Ett par droppar ättikssprit
2 dl socker

Kolasås:
3 äggulor
¾ dl socker
¾ dl vispgrädde
50 g smör
60 g ljus blockchoklad

Gör så här

botten 1:
Sätt ugnen på 175grader.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölsorterna med bakpulvret och vänd ner det i äggsmeten.
Häll smeten i en långpanna, ca 25x35 cm, på bakplåtspapper. Grädda i 15-20 min.
Stjälp upp tårtbottnen och låt den kallna under formen.
botten2:
Börja med att mäta upp äggvitan och låt den stå framme så den får rumstemperatur.
Sätt ugnen på 150grader.
Vispa äggvitan och ättiksspriten hårt. Tillsätt sockret, lite i taget under fortsatt vispning tills massan blir blank och styv.
Fördela och bred ut massan på plåt ca 20x30 cm, på bakplåtspapper. Sätt in bottnen i ugnen och sänk temperaturen efter 10 minuter till 100grader. Bottnen är färdig efter ca 1 timme. Låt den gärna eftertorka i den avstängda ugnen med luckan på glänt.
Kolasås:
Mät upp äggulor, socker och vispgrädde i en kastrull. Sjud upp blandningen på svag värme tills den börjar tjockna.
Tag av från värmen och tillsätt smör klickvis och chokladen bruten i mindre bitar. Rör massan slät och kyl ner den i vattenbad.

Vispa grädden. Bred ut hallonsylten på sockerkaksbottnen, bred ett lager grädde på sylten. Lägg på marängbottnen, bred på kolasåsen, täck hela tårtan med resten av grädden.
Riv chokladen med osthyvel, fördela jämt över hela tårtan.
Dekorera med tex en marsipanros.
Visningar:
8620
Sparat:
64

LIKNANDE RECEPT

Doptårta med sm
av tina62
över 2 månader