Allas semlor

Bra recept.

Betyg (2 röster)
Antal personer
12-15 st

Ingredienser

50 g jäst ( helst jäst för söta degar)
75 g smör
2 ½ dl mjöl
2 krm salt
½ dl socker
1 tsk finstött kardemumma
1 ägg
½ tsk hjorthornssalt
8 - 9 dl vetemjöl
ev pensling ägg

Fyllning alt 1 :
75 – 100 g mandelmassa
2 - 3 dl vispgrädde
Florsocker

Fyllning alt 2 :
Inkråm från bullarna
1 ½ dl mald mandel
3 msk florsocker
3 msk mjölk
Lite vispad grädde

Garnering:
2 - 2½ dl vispgrädde
florsocker

Gör så här

Ugnstemp:
Bullar 250 grader
Storsemla 200 grader
Kransar 200 grader

Smula ner jästen i degbunken. Smält smöret, häll i mjölken och värm degvätskan till 37 grader. Blanda alla ingredienser ( utom lite mjöl till utbakning) och arbeta degen väl. Jäs degen under bakduk i 20 minuter. Arbeta upp degen i bunken och sedan på mjölat bakbord tills den är smidig. Rulla ut den till en längd och dela den i 12- 15 bitar. Rulla bitarna med kupad hand till släta bullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under duk 30-40 minuter. Pensla ev bullarna med ägg och grädda dem mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Skär locken, vispa grädden.

Fyllning1: Lägg antingen mandelmassa som en skiva eller riv och blanda den med grädde.

Fyllning 2: Ta ut inkråm med en gaffel, blanda det med mald mandel, florsocker och mjöl och lite grädde.


Fyll bullarna med fyllning 1 eller 2 och garnera med
vispgrädden- ev spritsad. Sikta florsocker över. Servera semlor till kaffe eller som hetvägg, dvs med varm mjölk och kanel

Degen kan också bakas ut till en Storsemla eller 2 kranssemlor

Storsemla
¾ av degen formats till en rund kaka ( ca 25 cm i diameter) på plåten, ¼ plattas ut till en mindre kaka ( 15 cm i diameter och läggs ovanpå.
Jäs storsemlan under duk 20-30 minuter och grädda den på nedersta falsen i 20-25 minuter.

Kransar
Dela degen och rulla ut 2 längder- fäst ihop dem till kransar. Jäs kransarna i 20-30 minuter och grädda dem på nedersta falsen i 15-20 minuter
Visningar:
2788
Sparat:
75

LIKNANDE RECEPT

Semlor recept
Riktigt smarrig..
över 2 månader
Klassiska semlo
över 2 månader
Semlor à la muf..
över 2 månader
Semlor med kese
av tina62
över 2 månader
Mini semlor
över 2 månader
Långa semlor
av MrsC
över 2 månader