Ambrosiakaka med choklad och apelsin

Bilden säger väl allt?

Betyg (2 röster)
Ambrosiakaka med choklad och apelsin

Ingredienser

100 g mörk choklad, hackad
150 g smör
3/4 dl strösocker
3/4 dl mörkt muscovadosocker
1 msk mörk sirap
3 dl vetemjöl
4 msk kakao
½ tsk bikarbonat
2 stora ägg
1 apelsin, rivet skal och pressad saft
½ dl grädde

Glasyr:
150 g mörk choklad, finhackad
2 msk apelsinlikör
2 ½ dl florsocker
2-3 msk apelsin, pressad saft
1 msk smör, mjukt
75 g syltat apelsinskal, hackat

Gör så här

Ugn: 175 grader.

Lägg hackad choklad i en skål. Smält smör, strösocker, muscovado-socker och sirap i en kastrull på spisen och häll det över chokladen. Rör om så att allt löser sig och låt svalna.

Blanda mjöl, kakao och bikarbonat i en skål. Rör ner smörblandningen, vispade ägg, apelsinskal och -saft samt grädden. Rör försiktigt samman. Häll smeten i en smord och bröad form, 24 cm i diameter. Grädda kakan i mitten av ugnen, ca 25 minuter. Låt kakan svalna på galler.

Smält chokladen, tillsammans med apelsinlikör, i en skål i mikron på full effekt, ca 1 ½ minut eller över en kastrull med kokande vatten. Rör ner florsocker, apelsinsaft och mjukt smör. Bred chokladglasyren över kakan och strö syltat apelsinskal ovanpå. Låt glasyren stelna. Skär kakan i bitar vid serveringen.
Visningar:
2786
Sparat:
49

LIKNANDE RECEPT

Ambrosiakaka
av fenne
över 2 månader
Ambrosiakaka
över 2 månader
Ambrosiakaka på
över 2 månader
Mormors goda am
över 2 månader
Ambrosiakaka me
av Bodil56
över 2 månader
Saffrans- och a
över 2 månader