Amerikansk äppelpaj

Äppelpajer är nog att av det godaste som skapats:))

Betyg (8 röster)
Antal personer
4 st
Amerikansk äppelpaj

Ingredienser

Pajdeg:
5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
100 g margarin
50 g smör
3/4 dl vatten

Fyllning:
6-7 stora syrliga äpplen
3/4 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 tsk kanel

Gör så här

Blanda mjöl och salt. Smula ner margarinet och smöret i mjölet tills allt blir som mjuka brödsmulor. Kan göras för hand eller i matberedare. Tillsätt vattnet och knåda samman degsmulorna och vattnet till en degboll. Smöret ger degen smak och margarinet gör den smidig.

Dela degen i två lika stora halvor. Kavla ut ena halvan till en degplatta. Sätt formen ovanpå och mät så att degplattan är lite större än formbottnen på 22 centimeter, eftersom plattan ska gå upp utmed formkanten.

Rulla upp degplattan på kaveln. Rulla av degen igen över formen. Tryck lätt degplattan på plats i formen. Jämna till degkanten runt om formen genom att sticka med en gaffel och riva bort deg som hänger för mycket över.

Kärna ur, skala och skiva äpplena. Blanda samman socker, vetemjöl och kanel. Vänd äppelskivorna i sockerblandningen.

Lägg äppelskivorna i pajformen. Klicka smöret i småbitar här och var ovanpå äpplena. Kavla ut den andra degbiten till en platta likadan som den första. Rulla upp på kaveln och rulla av degplattan över äppelhögen i formen. Tryck till utmed kanten.

Skär eller klipp några luftningshål i deglocket så att ånga kan pysa ut när pajen gräddas. Dekorera med deg om något blir över. Locket kan penslas med hopvispat ägg som ger pajen en blank yta sedan den gräddats.

Grädda pajen på nedre falsen i ugnen i 200 grader cirka 45 minuter. Servera pajen ljummen med vaniljsås eller vaniljglass.
Visningar:
17065
Sparat:
263

LIKNANDE RECEPT

Äppelpaj recept
Bittes äppelpaj
av ros
över 2 månader
Äppelpaj med kn
över 2 månader
Knaprig Äppelpa..
över 2 månader
Toscapaj med äp
över 2 månader
Min goda smuläp
av ros
över 2 månader
Äppelpaj med ri
över 2 månader