Ankis Tryffeltårta

En försvinnande god kaka som kan förberedas flera dagar i förväg.

Vid servering:
Ta ut kakan ur kylskåp och pudra över kakao. Man kan bryta av den ”överflödiga” mördegen, alltså pajskalet där tryffeln börjar, så blir tårtan jämn i kanten och snyggare. Servera med lätt vispad grädde och färska bär

Betyg (1 röst)
Antal personer
Ca: 16
Ankis Tryffeltårta

Ingredienser

Mördeg:
4 ½ dl mjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör

Tryffelsmet:
3 dl vispgrädde
1 nypa salt
2 msk socker
500 g valfri blockchoklad
100 g smör (måste vara äkta smör!)

Serverings förslag:
Lätt vispad grädde
Färska bär, tex: jordgubbar eller hallon och ev . citronmeliss

Gör så här

Hacka samman ingredienserna till mördegen och låt den ligga kallt ca 30 minuter. Klä en form med löstagbar kant med mördeg ända upp på kanten. Ställ den i frysen ett tag så glider degen inte ner när den gräddas.

Värm ugnen till 175°. Grädda tills kakan fått färg, ca 20 minuter. Det går utmärkt att förbereda hit ett par dagar i förväg, ställ hela formen med det färdiggräddade pajskalet i frysen. Ta fram och låt den tina innan tryffelsmeten hälls i.

Tryffelsmet:
Häll grädde, salt och socker i en kastrull och låt det koka upp. Ta av från värmen. Lägg ner blockchokladen i mindre bitar och smöret i gräddblandningen. Rör och låt det smälta ihop till en jämn smet. Ställ eventuellt tillbaka kastrullen på värmen en stund.

Häll smeten i det avsvalnade pajskalet och ställ i kylskåp minst 3 timmar. Det går utmärkt att förbereda tårtan ett dygn i förväg.
Visningar:
5067
Sparat:
140

LIKNANDE RECEPT

Tryffeltårta recept
Festtårta med h
över 2 månader
Magisk tryffelt
över 2 månader
Chokladtryffelt
av erajsko
över 2 månader
Läcker tryffelt
av Annras
över 2 månader
Chokladtryffelt
av MrsC
över 2 månader