Apelsinkaka

Denna lättgjorda kaka har en härlig apelsinsmak. Den blir extra saftig och god eftersom den först dränks in med pressad apelsin och sedan garneras med raspat skal.

Betyg (0 röster)
Antal personer
12 st

Ingredienser

100 g smör eller margarin
3 ägg
1,5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Garnering:
Saft , ca 1/2 dl , och rivet skal av en apelsin
2 dl florsocker

Tillbehör:
zerstjärn

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Låt det svalna.

Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Blanda mjölet med bakpulvret. Tillsätt det tillsammans med matfettet i äggvispet. Rör allt till en slät smet.

Smörj och bröa en rund bakform, ca 1,5 l. Häll smeten i formen.

Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.

Tvätta apelsinen till garneringen noggrant i ljummet vatten. Riv skalet med ett zestjärn. Har du inget zestgärn kan du antingen använda ett rivjärn eller skära smala strimlor av skalet med en vass kniv. Pressa ut saften från apelsinen.

Rör samman apelsinsaft och florsocker till en glasyr. Bred glasyren över den varma kakan.

Låt kakan svalna något i formen. För sedan över den till ett galler, med den glaserade sidan uppåt. Garnera kakan med apelsinstrimlorna.
Visningar:
1407
Sparat:
11

LIKNANDE RECEPT

Apelsinkaka recept
Apelsinkaka i l..
av grill
över 2 månader
Chokladdoppade
av Bodil56
över 2 månader
Apelsinkakor me
över 2 månader
Mjuk apelsinkak
av jan-q
över 2 månader
Gräddtårta med
av erba
över 2 månader
Gammaldags apel
av HKH
över 2 månader