Apelsinkola (Leila)

Den här underbara smörkolan går att smaksätta på massor av olika sätt. Då tillsätter man bara kryddorna på slutet av koktiden. Se smaker/variationer nedan.

Betyg (0 röster)
Antal personer
ca 50

Ingredienser

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 st apelsiner , rivet skal
1 st citron , rivet skal

Gör så här

Förberedelsetid: 5 min
Tillagningstid: 30 min
Färdigt på: 1 tim Tips
Ett kulprov gör man lätt genom att droppa en bit smet i ett glas kallt vatten. Om kolan stelnar och går att forma till en liten kula med fingertopparna så har den kokat färdigt.

1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.
3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.
4. Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.
Visningar:
4135
Sparat:
27

LIKNANDE RECEPT

Apelsinkola recept
Apelsinkola
över 2 månader
Smörkola
över 2 månader
Apelsinkola bro
över 2 månader
Chokladtryffel
över 2 månader
Riktigt god smö
av Malvas
över 2 månader