Asiatiskt kryddad rådjursfärs

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

350 g rådjurs- eller älgfärs
250 g fläskfärs
1 gul lök , finhackad
2 vitlöksklyftor
1 msk hel koriander
1 tsk hel spiskummin
2 tsk mörk soja
1 tsk råsocker
saften av 1 citron
1 uppvispat ägg
svartpeppar

Currysås:
1 citrongräs
1 liten schalottenlök , hackad
1 msk gul eller röd currypasta
1 tsk gurkmeja
4 dl kokosmjölk
2 tsk vegetabilisk olja
salt

Nudelkaka:
250 g tunna äggnudlar
1 1/2 morot , finhackad
1 1/2 salladslök , finhackad
ca 10 cm zucchini , fintärnad
1/4 gul paprika , fintärnad
1 liten bit rotselleri , fintärnad
1 msk vegetabilisk olja

Mangosallad:
2 mangofrukter , skalade och tärnade
1 1/2 msk färsk koriander , hackad
3 msk limejuice
1 liten rödlök , finhackad
2 chilifrukter , gröna thailändska , finhackade
2 msk olivolja
salt
peppar

Gör så här

1.Mixa snabbt ihop lök och vitlök i en matberedare.
2. Rosta koriander och spiskummin i en torr stekpanna. Krossa sedan i mortel eller elektrisk kaffekvarn.
3. Blanda färsen med de övriga ingredienserna och forma till 4 rektangulära biffar. Grilla dem i grill- eller stekpanna ca 4 min på varje sida.

Currysås
1. Krossa citrongräset. Fräs det med lök och currypasta i olja i en kastrull. Tillsätt gurkmeja och låt den snabbt fräsa med.
2. Häll på kokosmjölk och koka tills hälften återstår. Tag bort citrongräset.
3. Mixa såsen slät i mixer eller med mixerstav. Smaka av med salt. Om såsen känns för tunn; red av med lite maizena utrört i vatten.

Nudelkaka
1. Koka nudlarna i lättsaltat vatten enligt anvisningen på förpackningen. Häll av i durkslag och lägg dem att kallna på hushållspapper eller på en ren kökshandduk.
2. Fräs grönsakerna i olja och låt kallna, blanda med nudlarna. Platta ut till 4 runda kakor och stek i olja.

Mangosallad
Blanda alla ingredienser till salladen.

Servering
Lägg upp mangosallad och en nudelkaka på tallriken. Lägg på en färsbiff. Ringla currysås på biffen eller servera den bredvid.

Curryn och de heta kryddorna gör att ett ljust lageröl eller en fruktig veteöl blir den bästa kombinationen. Vill man ha ett vin till är vitt halvtorrt att föredra. Sötman i ett rieslingvin från Tyskland balanserar de heta och kryddiga aromerna.
Visningar:
2249
Sparat:
3

LIKNANDE RECEPT

Himmelska gryta
över 2 månader
Köttfärsgratäng
av anenik
över 2 månader
Köttfärslimpa m
av LEDIVO
över 2 månader
Ugnsbakad laxfi
av Mariej
över 2 månader
Tomas goda fisk
av remmen5
över 2 månader