Aubergine på italienskt vis

Här är en lätt och lyxig ugnsrätt med italiensk karaktär - aubergine och en saftig tomatsås gratineras med parmesanost.

Betyg (11 röster)
Antal personer
4 st
Aubergine på italienskt vis

Ingredienser

1-2 (½ dl) äggvitor
1/4 dl vatten
1 liten aubergine, ca 300 g
Salt
2 msk vetemjöl
1½ dl ströbröd
1 burk krossade tomater
1-2 vitlöksklyftor
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk basilika
1½ dl strimlad mozzarella
1 msk parmesan

Gör så här

Värm ugnen till 225 grader. Smörj två ugnsfasta formar med olja. Blanda äggvita och vatten i en djup tallrik.

Skiva auberginen tvärs över i ½ cm tjocka skivor. Bred ut dem på en tallrik och salta lätt, lägg en annan tallrik över och vänd, salta även denna sida. Låt stå 10-15 minuter. Skölj och vänd skivorna i mjölet och skaka av överflödigt mjöl. Doppa sedan skivorna i äggviteblandningen på båda sidor och låt rinna av. Vänd dem i det lätt saltade ströbrödet.

Lägg de panerade auberginskivorna i ett enkelt lager i ena augnsformen och stek dem i ugnen tills de är mjuka och gyllene, 30-40 minuter. Skiva och strimla mozzarellan.

Koka samman tomatkross, pressad vitlök, salt och svartpeppar, ca 10 minuter. Bred ut ett lager tomatkross i den andra ugnsformen, bred på ett lager färdigstekta aubergineskivor och täck med mozzarella. Fortsätt varva tomatkross med aubergine och mozzarella. Strö slutligen över parmesanosten.

Grädda i ugnen i 15-20 minuter tills allt är genomvarmt.
Visningar:
27162
Sparat:
520

LIKNANDE RECEPT

Absolut bästa f
av Marre73
över 2 månader
Fläskfilé bacon
av Queenie
över 2 månader
Himmelska gryta
över 2 månader
Köttfärsgratäng
av anenik
över 2 månader
Underbar kladdk
av Elis
över 2 månader
Dumlekladdkaka
över 2 månader