Bagels

Jag älskar bagels som är lagom sega och härligt luftiga.

Betyg (2 röster)
Antal personer
16 st

Ingredienser

17 dl vetemjöl special
2 msk salt
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk flytande margarin
½ dl ljus brödsirap
vallmofrön till garnering (går även bra med sesamfrön, grovt salt eller kummin)

Till kokningen behövs:
5 liter vatten
3 msk strösocker, som kokas upp i en stor kastrull

Gör så här

Blanda vetemjöl och salt i en matberedare. Smula sedan ner jästen.
Värm vattnet till fingervarmt (ca 37 grader) och blanda ner maragarin och sirap.
Tillsätt all vätskan på en gång och arbeta degen minst 8 minuter i matberedaren. Degen blir mycket kompakt.
Dela degen i 16 bitar. Rulla varje bit till en liten boll som ska vila i ca 5 minuter under en bakduk. Platta till bullen lite och kör tummen rakt igenom. Gör ringen lite större genom att snurra bollen runt tummen. Tänk på att hålet måste vara större än vad man vill ha efter gräddningen, för när degen jäser kommer hålet att krympa.
Lägg bröden på en plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Koka upp vatten och socker i en ganska stor kastrull och lägg i bröden några stycken i taget (2-3 brukar vara lagom). Koka dem 2 minuter på varje sida.
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och strö över garneringen.
Grädda i 200 graders ugn (i mitten) i ca 30 minuter. Låt dem svalna utan bakduk på galler.
Visningar:
1345
Sparat:
20

LIKNANDE RECEPT

Bagels recept
Fullkornsbagels
över 2 månader
Bagels
av Ulrica
över 2 månader
Bagels
av Amika
över 2 månader
Bagels
av Majaj
över 2 månader
Bagels!..
av SEMLAA
över 2 månader
Härlig blueberr..
över 2 månader