Bagels

Mumsiga bagels, perfekta som lunchsmörgåsar. Garnera med exempelvis riven ost, vallmofrön, sesamfrön, hackad lök, kummin eller grovt salt.

Betyg (0 röster)
Antal personer
16 st

Ingredienser

1 paket jäst för söta degar
5 dl fingervarmt vatten , 37 grader
2 msk matolja
1½ msk salt
½ dl brödsirap
17 - 18 dl vetemjöl special
4 - 5 liter vatten att koka bullarna i
2 msk socker

Garnering:
Riven ost
Vallmofrön
Saesamfrön
Hackad lök
Kummin
Grovt salt

Gör så här

Lös upp jästen med lite av det ljumma vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och sirap. Mät upp mjölet luftigt i ett litermått och rör ner merparten av mjölet.

Arbeta degen kraftigt, ta upp den på ett bakbord och knåda ca 10 minuter. Tillsätt mer mjöl efter hand. Det ska bli en slät och spänstig deg.

Låt degen jäsa ca 15 minuter under fuktig bakduk eller plastfolie.

Dela degen i 16 bitar som formas till bullar. Gör ett rejält hål i mitten med fingret så det blir en ring. Tänk på att göra hålen i mitten större än vad du vill ha dem efter gräddningen. När degen jäser krymper hålen.

Låt bullarna jäsa 30-40 minuter i rumstemperatur medan ugnen värms till 200 grader.

Koka upp vattnet med sockret och lägg ner några bullar i taget. De ska koka ca 1 minut på varje sida. Ta upp dem med en hålslev och lägg på en bakpappersklädd plåt.

Strö på önskad garnering medan bullen fortfarande är fuktig. Grädda bullarna ca 30 minuter i nedre delen av ugnen. Låt dem svalna på galler.

Du kan också baka söta bagels. Blanda då, efter behag, ner t.ex. choklad, syltade apelsinskal, rostade kokosflingor, russin, hasselnötter eller skållad mandel i degen. Till servering kan du också ringla lite sirap över.
Visningar:
1350
Sparat:
47

LIKNANDE RECEPT

Bagels recept
Fullkornsbagels
över 2 månader
Bagels
av Ulrica
över 2 månader
Bagels
av Amika
över 2 månader
Bagels
av Majaj
över 2 månader
Bagels!..
av SEMLAA
över 2 månader
Härlig blueberr..
över 2 månader