Bakelser med flädermousse

Dessa härliga sommarbakelser ger ett festligt intryck. Använd gärna hemmagjord flädersaft i moussen och dekorera bakverken med söta jordgubbar.

Betyg (0 röster)
Antal personer
10 st

Ingredienser

Botten:
150 g rumstempererat smör
2 dl strösocker
2 ägg
3 dl extra fint mjöl
2 tsk vaniljsocker
3/4 dl mjölk
Rivet skal av en halv citron

Flädermousse:
3 gelatinblad
3 äggulor
1 dl strösocker
½ vaniljstång, halverad och fröna urskrapade
½ dl koncentrerad flädersaft
1 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
Rivet skal av en halv citron

Garnering:
5 dl jordgubbar

Gör så här

Börja med moussen: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa äggulor, socker och vaniljfrön pösigt.

Värm saften i en kastrull och blanda ner och rör ut gelatinet. Ställ åt sidan. Vispa grädden och ställ åt sidan. Rör ner crème fraichen i äggvispet.

Häll försiktigt ner den avsvalnade flädersaften i smeten. Rör hela tiden så att det inte blir klumpar.

Blanda till sist försiktigt ner det rivna citronskalet och den vispade grädden. Ställ moussen kallt i minst fyra timmar.

Gör bottnen: Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en form, ca 20x30 cm. Vispa smör och socker poröst, tillsätt äggen, ett i taget.

Blanda mjöl och vaniljsocker och rör ner i smeten tillsammans med mjölk och det rivna citronskalet. Häll smeten i formen och jämna till den med en spatel. Grädda bottnen ca 25 minuter. Låt det svalna.

Ta ut 10 rundlar med hjälp av ett mått eller ett glas, ca 4 cm i diameter. Spritsa eller klicka ut moussen på rundlarna och garnera med färska jordgubbar.
Visningar:
1315
Sparat:
10

LIKNANDE RECEPT

Bakelser recept
Jennys potatisb..
av JennyV
över 2 månader
Lax & räkbakels
av bikbok
över 2 månader
Förrätt med ost
av pengsan
över 2 månader
Blåbärsmazarine
över 2 månader