Baklavas

ätit på restuaranger i grekland och de är enormt goda!!

Betyg (1 röst)
Antal personer
0-5
Baklavas

Ingredienser

500 gr filloblad (grekiska degblad)
3,25 dl smält smör
500 gr valnötter och mandel - finhackade
1 dl ströbröd
½ dl socker
rivet citronskal
1 tsk kanel
½ tsk nejlikor

Sockerlag:
3½ dl socker
5 dl vatten
saften av en citron

Gör så här

Smörj en långpanna och lägg ett filloblad i botten och pensla det med smält smör. Fortsätt och lägg i hälften av bladen och pensla vart och ett med smör.
Blanda nötter, mandel, ströbröd, socker, citronskal, kanel och nejlikor. Bred ut blandningen på fillobladen i formen. Lägg över ett filloblad och pensla det med smör, och gör likadant med resterande blad. Det är viktigt att bladen penslas väl.
Jämna till kanterna med en vass kniv. Skär ut portionsbitar innan du gräddar, gärna i sneda rutor.
Grädda i medelstark ugn (ca 180-200 grader) i ungefär en timme, tills kakan är vackert gyllenbrun.
Sockerlagen: Koka sockret, vattnet och citronsaften i 10 minuter. Häll den varma sockerlagen över den färdiga kakan. Låt den dra ett par timmar innan det serveras.

Man kan gärna byta ut det smälta smöret mot olivolja för att göra den lite "nyttigare".
Visningar:
5649
Sparat:
96

LIKNANDE RECEPT

Baklava
över 2 månader
Baklava
över 2 månader
Sissis och syrr
av Sissi_D
över 2 månader
Baklava
av Angie87
över 2 månader
Baklava
av busgmn
över 2 månader
Baklava
av N85
över 2 månader