Berlinermunkar (äppelmunkar)

Icke munkformade äppelmunkar

Betyg (2 röster)
Antal personer
ca 25 st
Berlinermunkar (äppelmunkar)

Ingredienser

100 g smör eller margarin
2 dl mjölk
25 g jäst
½ tsk salt
½ dl socker
1 ägg
7 - 8 dl vetemjöl

Fyllning:
1 - 1½ dl äppelmos (sylt eller vaniljkräm fuknar också)

Fritering:
1 kg kokosfett

Garnering:
strösocker
ev . malen kanel

Gör så här

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken (ska vara fingervarmt 37°C). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med degspadet. Tillsätt salt, socker, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg.

Jäs degen i 30-­40 min under bakduk.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Forma degen till en rulle. Dela den i ca 25 lika stora bitar, rulla dem till bullar och kavla ut dem till små runda kakor. Lägg en klick mos (eller sylt/vaniljkräm) mitt på varje kaka. Vik upp kanterna över klicken och nyp ihop dem. Lägg bullarna med skarven ner på en mjölad handduk.

Hetta upp kokasfettet till ca 180°C, använd hushållstermometer. Lägg i några munkar i taget, med skarven upp. Fritera dem gulbruna vilket tar ca 5 min. Låt dem rinna av på hushållspapper. Rulla munkarna medan de är varma i socker, ev blandat med kanel. Munkarna är godast lite ljumma.
Visningar:
7724
Sparat:
120

LIKNANDE RECEPT

Berlinermunkar
över 2 månader
Modern Berliner..
över 2 månader
Berlinermunkar
över 2 månader
Berlinermunkar
av Fin
över 2 månader
Äppelmunkar
av celice
över 2 månader