Blåbärspaj med kardemummakräm

Ganska omständig men supersmarrig paj. Kardemummakrämen är jättegod till.

Betyg (0 röster)
Antal personer
10-12

Ingredienser

125 g smör
1 krm salt
125 g mandelmassa
1 st ägg
3,5 dl vetemjöl

1 dl mandel, finhackad
3 st bittermandlar, hackade
3 st ägg
3 dl strösocker
375 g Kesella
2 tsk bakpulver
0,75 dl vetemjöl
1 paket (275 g) frysta blåbär
1 st citron, rivet skal av

Kardemummakräm:
1,5 dl crème fraîche
1,5 dl matlagningsyoghurt
2 msk florsocker
1 tsk malen kardemumma

Gör så här

Gör så här:
Mördeg:
Lägg mandelmassan och saltet i en matberedare. Mixa tills att mandelmassan blivit smidig, tillsätt därefter smöret i små portioner. Häll i ägget och till sist mjölet. Var noga med att inte överarbeta degen när mjölet är tillsatt. Lägg degen i en plastpåse och lägg den i kylen för att vila i ca 1 tim. Sätt ugnen på 175 grader.

Ta ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en tjocklek av ca 2 mm. Fodra pajformen, var noga med att trycka ner kanterna så att det inte blir någon luft mellan deg och form. Ställ formen i frysen 10 min. Baka formen direkt från frysen i ca 175 grader tills pajskalet är gyllene. Det tar ca 12-13 min.

Fyllning:
Vispa sockret och äggen tills det vitnar och sockret är löst. Blanda hastigt ihop äggvispet med de övriga ingredienserna. Häll upp fyllningen i det förbakade pajskalet och baka i 175-gradig ugn i ca 30 min.

Kardemummakräm:
Lägg crème fraiche och yoghurt i ett kaffefilter och låt det hänga tills blandningen blivit fast. Det tar 30-40 min. Lägg "osten" i en skål och blanda i florsockret. Smaksätt med kardemumman.
Visningar:
2292
Sparat:
42

LIKNANDE RECEPT

Blåbärspaj recept
Min goda blåbär..
av ros
över 2 månader
Chokladmacarons..
av Fin
över 2 månader
Vanilj- och blå
av lennali
över 2 månader
Smulpaj med blå
av FettFia
över 2 månader
LCHF - Hallon o
av immer
över 2 månader
Blåbärspaj
av LEDIVO
över 2 månader