Blåbärsrulltårta med kesellamousse

Sommarens smaskigaste blåbärsrulltårta med pistagenötter och kesellamousse blir lätt en läcker bakelse.

Betyg (0 röster)
Blåbärsrulltårta med kesellamousse

Ingredienser

3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk
1 dl pistagenötter, hackade
2 msk strösocker

Fyllning:
2 blad gelatin
250 g kesella, 10 %
2 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker
125 g blåbär

Gör så här

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Sikta ner det i äggsmeten. Tillsätt mjölken.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30 x 40 cm. Strö över de hackade pistaschnötterna. Grädda kakan mitt i ugnen, ca 5 minuter.

Sockra på kakan när du tagit ut den ur ugnen. Stjälp upp kakan på smörpapper. Dra bort bakplåtspapperet. Fukta eventuellt papperet med lite vatten om det inte släpper.

Låt kakan kallna under långpannan. Då spricker inte kakan när den ska rullas ihop. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Krama ur dem och smält gelatinet i en kopp i mikron 10 sekunder på full effekt eller i en kastrull på spisen.

Blanda kesella, florsocker och vaniljsocker till en jämn smet. Ta en stor sked av smeten och rör ner i de smälta gelatinbladen och rör om. Blanda sedan genast blandningen med resten av kesellablandningen.

Tillsätt blåbären och rör om. Ställ fyllningen i kylen tills den får moussekonsistens, ca 30 minuter.

Bred fyllningen på kakan och rulla ihop från långsidan. Skär upp rulltårtan i bitar.

Tips!
Skuren i lite tjockare bitar blir rulltårtan fina bakelser med en klick grädde, blåbär och en mynta-eller citronmelisstopp.
Ugn: 250º
Visningar:
3331
Sparat:
37
Kesellamousse -..
över 2 månader
Blåbärsrulltårt
av Bodil56
över 2 månader
Blåbärsrulltårt
av Nennes
över 2 månader
Blåbärsrulltårt
av kekke46
över 2 månader
Blåbärsrulltårt
över 2 månader
Blåbärsrulltårt
av Fin
över 2 månader