Blinier - boveteplättar

När jag var i Leningrad, Sovjetunionen 1975
(S:t Petersburg, Ryssland)
åt jag Blinier med kaviar, sur grädde (smetána) och hackad lök.
Till det drack vi lingondricka och vodka
...vilken mat och kultur upplevelse det var.

Betyg (2 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

3 dl mjölk
1 paket jäst, (50 g)
2 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
2 st ägg
1 nypa salt
50 g smör

Gör så här

Värm mjölken till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölken
och rör om tills jästen har löst sig.
Tillsätt båda mjölsorterna och vispa till en jämn smet.
Dela äggen i gula och vita och vispa ner gulorna och salt.
Låt smeten stå framme och jäsa under bakduk i 40 minuter.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Blanda ner smör och vitor i den jästa smeten.
Grädda tjocka plättar ganska långsamt på medelstark
värme i blinipanna, plättlagg eller stekpanna.
Tag 1-1 1/2 msk smet till varje blini i plättlagg eller tag
ca 1 dl smet och klicka ut till tre större blinier i stekpanna.
Vänd plättarna när de jäst upp och ytan stelnat och blivit porig.
Servera direkt med löjrom, en klick crème fraiche
eller gräddfil, hackad lök och citron.
Visningar:
2921
Sparat:
69

LIKNANDE RECEPT

Blinier recept
Blinier med kla..
av JKreku
över 2 månader
Påskblinier med
av Queenie
över 2 månader
Ryska boveteplä
av Fin
över 2 månader
Blinis
av ThomasP
över 2 månader
Fina fluffiga p..
över 2 månader