Blomkål med ostsås

Servera den här grönsaksfavoriten som ett läckert tillbehör eller som huvudrätt tillsammans med en bakad potatis.

Betyg (1 röst)
Antal personer
4 st

Ingredienser

450 - 500 g blomkålshuvud

Ostsås:
50 g smör eller margarin
Matfett till formen
5½ msk vetemjöl
6 dl mjölk
2 krm salt
1 nypa vitpeppar
2 tsk senap
1½ - 2 dl riven ost
1 msk riven parmesanost
2 vårlökar

Gör så här

Ansa, skölj och dela blomkålen i stora buketter. Ta bort huvudstocken. Strimla lätt de späda innerbladen och dess stjälkar. Koka kålen i ca 10 minuter.

Ostsås: Smält matfettet i en tjockbottnad kastrull. Rör ner mjölet och låt det fräsa lätt i 1 minut. Späd gradvis med mjölken, rör om hela tiden tills såsen tjocknar. Rör ner salt, peppar och senap.

Ta såskastrullen från plattan. Lägg 1 msk av den rivna osten åt sidan, blanda ner resten av osten och parmesanosten i såsen. Rör om tills såsen har blivit slät och osten har smält.

Värm upp ugnsgrillen. Lägg blomkålen i en smord ugnsfast form. Skölj och skiva vårlöken fint. Strö den över blomkålen. Häll på ostsåsen och strö till sist över lite riven ost. Gratinera 3-4 minuter eller tills såsen har fått en gyllene färg.
Visningar:
3579
Sparat:
50

LIKNANDE RECEPT

Ostsås recept
Kycklinglasagne..
av zonale
över 2 månader
Monikas ris och
över 2 månader
Lasagne
av fenne
över 2 månader
Krämig lasange
av tina62
över 2 månader
Krämig pastagra
av kekke46
över 2 månader
Krämig kassler
av Disen
över 2 månader