Bohusländsk hönökaka

Den välkända hönökakan som har sitt ursprung på Hönö i Göteborgs skärgård, blir en njutning när du serverar den nybakad.

Betyg (1 röst)
Antal personer
8 kakor

Ingredienser

50 g jäst
1 liter mjölk
½ dl flytande margarin (olja)
½ dl ljus brödsirap
1 msk salt
12 - 14 dl rågsikt
1 - 2 dl vetemjöl

Gör så här

Smula jästen i en degbunke. Ljumma mjölken till 37 grader och häll i matfettet. Lös jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av mjölkblandningen, sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig, gärna med maskin, tills den släpper bunken. Täck över bunken och jäs cirka 30 minuter.

Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och arbeta snabbt samman den. Värm ugnen till 275 grader och ställ in en plåt. Dela degen i 8 bitar och rulla till bullar. Jäs dem på bakplåtspapper på bänken under bakdular 20-30 minuter.

Kavla ut en bulle, gärna med kruskavel, till en rund kaka, ca 30 cm i diameter. Har man ingen kruskavel får man pricka ytan med en gaffel. Lägg kakorna, en i taget, på varm plåt.

Grädda mitt i ugnen i 4-5 minuter eller tills kakan fått lite färg. Fortsätt med resten. Lägg kakorna ovanpå varandra och täck med bakdukar så håller de sig saftiga.
Visningar:
3964
Sparat:
90

LIKNANDE RECEPT

Hönökaka recept
Varm smörgåstår..
av vea_88
över 2 månader
Varm smörgåstår
över 2 månader
Ny smörgåstårta
av lena4
över 2 månader
Varm smörgåstår
av epi
över 2 månader
Smörgåstårta Go
av Aron
över 2 månader
Varm Smörgåstår
över 2 månader