Bondbröd från Alsace

Det här stora, härliga brödet har franskt ursprung. Den läckert knapriga skorpan gör att man gärna skär en bit och äter direkt, utan pålägg.

Betyg (1 röst)
Antal personer
1 st

Ingredienser

10 dl vetemjöl
6 dl rågsikt
1/2 pkt jäst , 25 g
6 dl vatten
2 msk matolja
0,5 msk salt

Gör så här

Blanda de båda mjölsorterna i en bunke. Gör en grop i mjölet och smula ner jästen i denna.

Ljumma ca 1 dl av vattnet och häll det i gropen. Låt den lilla jäsgropen stå och jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.

Värm matoljan och resten av vattnet till fingervärme, 37 grader. Tillsätt saltet. Arbeta in vätskan i degen.

Arbeta degen, för hand eller med maskin, till en blank och smidig deg. Degen ska arbetas kraftigt, så att man får in mycket luft i den. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Knåda några tag och forma degen till ett stort, runt bröd.

Sätt ugnen på 250 grader. Lägg brödet på en bakpappersklädd plåt. Låt det jäsa 15 minuter.

Pensla brödet med ljummet vatten. Grädda brödet i nedre delen av ugnen: De första 30 minuterna med enbart ugnsvärme, därefter med enbart övervärme ca 30 minuter.

Pensla det färdigbakade brödet med kallt vatten för att skorpan ska bli knaprig.

Mustigare bröd: Prova gärna att byta ut vattnet mot öl som degvätska. Du får då ett mustigare bröd med mycket smak. Bakningssättet är detsamma som i grundreceptet.
Visningar:
1311
Sparat:
25

LIKNANDE RECEPT

Bondbröd recept
Italienskt bond..
av epi
över 2 månader
Csabas -Transsy
av Lolan
över 2 månader
Spanska rostade
av MrsC
över 2 månader
Mellanmål i trä
över 2 månader
Melkers Club Sa
över 2 månader
Tyskt bondbröd
av zonale
över 2 månader