Bräserad älgstek med grönsaker

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

1 kg ytterlår av älg
3 gula lökar
1 palsternacka
1 bit rotselleri (100 g)
2 morötter
12-16 champinjoner eller svamp
5 dl rött vin
5 dl vatten
1 tärning mörk viltbuljong
10 enbär
10 vitpepparkorn
några kvistar timjan
2 lagerblad
1 tsk tomatpuré
12 körsbärstomater
8 kronärtskocksbottnar frysta eller på burk
olja till stekning
saften av 1/2 citron
maizena eller arrowrot
salt och peppar

Till servering:
potatispuré eller kokt potatis

Gör så här

1. Sätt ugnen på 125°C.

2. Salta och peppra, bryn köttet runt om i en stekgryta. Ta upp köttet.

3. Skala och hacka lök, skala och tärna palsternacka, rotselleri och morötter. Fräs grönsaker och champinjoner i stekgrytan. Häll på vinet och låt det koka in nästan helt.

4. Lägg i köttet, häll på vatten och smula i buljongtärningen. Låt koka upp och skumma väl. Tillsätt kryddor och tomatpuré. Låt bräsera med lock i mitten av ugnen 1?2 timmar.

5. Under tiden; skålla och skala tomaterna. Skär kronärtskockorna i mindre bitar och koka dem hastigt i vatten i en kastrull, skölj i kallt vatten. Fräs dem i olja i en stekpanna med tomaterna. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

6. Ta upp köttet med hålslev när det är riktigt mört. Sila av grönsakerna från buljongen och spara dem till servering. Red buljongen med maizena eller arrowrot.

Servera köttet i skivor med grönsakerna från bräseringen, kronärtskockorna och tomaterna samt potatispuré eller kokt potatis.
Visningar:
5071
Sparat:
17

LIKNANDE RECEPT

Älgstek recept
Älgstek med äpp..
av inglin
över 2 månader
Karin´s Svartvi
av lennali
över 2 månader
Älgstek i gjutj..
över 2 månader
Rotfruktsgratän
över 2 månader
Rotfruktsgratän
över 2 månader