Brunkans Långa

Det här är ett härligt segt bröd som tillhör storsäljarna på Brunkebergs Bageri & Catering. Det har fördelen att man inte behöver forma degen till några limpor, man bara öser ut den på plåten.

Betyg (2 röster)
Antal personer
2 bröd
Brunkans Långa

Ingredienser

Fördeg:
1 1/2 dl vatten
100 g grovt grahamsmjöl
10 g jäst

Huvuddeg:
750 g vetemjöl special eller Manitoba Cream (12-13 dl)
25 g honung
100 g mörkt muscovadosocker
20 g jäst
4 dl kallt vatten
20 g salt

Gör så här

1: Dag 1: Lös upp jästen i vattnet och rör i grahamsmjölet. Plasta bunken och låt stå i rmstemperatur över natten.

2. Dag 2: Kör fördegen samt alla andra ingredienser utom saltet, i en degblandare i cirka 10-15 minuter.

3. Tillsätt saltet och kör degen ytterliggare 5 minuter. Degen skall vara ganska "vek" och lite glansig på ytan.

4. Låt degen vila i bunken i cirka 1 timme.

5. Stjälp upp degen i en lätt oljad form cirka 20 * 25 cm. Tryck till degen och vänd den i formen och tryck till igen. Plasta formen och ställ för kalljäsning i kylskåp över natten, alternativt låt degen jäsa ytterliggare 1,5 - 2 timmar i rumstemperatur.

6. När det är dags för utbakning efter jäsning (i kyl eller rumstemperatur), sätt ugnen på cirka 220 grader.

7. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Skär degen i två lika delar. Lyft försiktigt degbitarna och vänd upp dem med mjöliga sidan uppåt på oljad bakplåt. Baka av i nedre delen av ugnen cirka 30-35 minuter eller tills innertemperaturen är cirka 98 grader (använd gärna termometer). Sänlk temperaturen i ugnen till 180 grader om bröden får mycket färg.

8. Förvara i kökshandduk i rumstemperatur. Går utmärkt att frysa.
Visningar:
3732
Sparat:
58

LIKNANDE RECEPT

Mina bästa kött..
av boz1965
över 2 månader
Kräftröra
av Kicki8
över 2 månader
Muffins med Pol
över 2 månader
Kycklingspett m
över 2 månader
Gullans kaka
över 2 månader