Burek - ostpaj

Betyg (6 röster)
Antal personer
6 st

Ingredienser

12-16 stora blad filodeg (knappt 1/2 förpackning ā 500 g)
ca 150 g smält smör eller margarin
250 g fetaost
250 g färskost - Keso
4 ägg
salt
peppar

Gör så här

Tina djupfryst filodeg. Var noga med att alltid hålla degen övertäckt, den torkar och blir skör ganska snabbt. Smält fettet. Smula sönder fetaosten och blanda den med färskost och ägg. Salta ev, men tänk på att fetaosten är salt, och peppra ganska generöst. Smörj en liten långpanna eller ugnssäker form, ca 20x30 cm, med smält fett. Täck med dubbla ark filodeg och låt lite deg hänga ut över kanten så att den så småningom kan vikas upp över fyllningen. Pensla degen ganska rikligt med fett och lägg på ett dubbelt lager deg till och pensla. Fortsätt på samma sätt tills det blir en botten av 4 dubbla lager. Pressa inte till degen för mycket, det ska helst vara lite luft emellan här och där. Häll fyllningen i formen. Vik över degen runt kanterna och täck med dubbla lager deg. Pensla mellan varven som förut tills det blir 3 eller 4 dubbla lager deg. Pensla eller droppa över lite fett. Markera ev sneda rutor i degen med en kniv. Grädda i 175-200° ugnsvärme ca 35 min, tills pajen höjt sig och degen fått fin färg. Servera pajen ljum som förrätt eller som tilltugg med t ex rädisor eller som lunch- eller kvällsrätt för 4 med en sallad av paprika, tomater och gurka. Blanda gärna hackad persilja eller dill i ostfyllningen. Det är också mycket gott med spenat i fyllningen, byt hälften av osten mot grovt hackade spenatblad. Rikligt med enbart stekt lök förekommer också som fyllning mellan deglagren.
Visningar:
27327
Sparat:
100

LIKNANDE RECEPT

Burek recept
Albansk Pita me..
av Selle1
över 2 månader
Västerbottenost..
över 2 månader
Ostfylld filode..
över 2 månader
Burek/Pita på
över 2 månader