Burgundisk köttgryta

En mycket god köttgryta som blir godare dagen efter.

Betyg (19 röster)
Antal personer
5 st
Burgundisk köttgryta

Ingredienser

1 ½ kg högrev
6 morötter
2 stora gula lökar
1 purjolök
130 g bacon
1 citron
15 champinjoner, delade
5 dl rött vin
1 tärning köttbuljong
1 liter vatten
1 matsked soja
2 matsked tomatpuré
2 lagerblad
2 vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Maizena (för redning)

Gör så här

Skär upp köttet i gryt stora bitar, pudra över vetemjöl och bryn i smör eller olja tills de får fin färg.
Salta och peppra. Vispa ur pannan väl efter varje stekning och häll över i grytan.
Stek sedan champinjonerna och löken så den får fin färg.

Lägg över köttet i en gryta och häll i vin, tomatpuré, lagerblad, champinjoner, den stekta löken, vattnet och buljongtärningen så att det täcker köttet, låt koka upp och skumma av. Sedan kan du pressa i vitlöken.

Skölj och skala av det gula av en halv citron i långa remsor och lägg i i grytan.

Skiva morötterna i 3 cm skivor och lägg i grytan efter någon halv timme. Skär bacon i bitar och stek dessa.

Blanda ner de stekta baconbitarna och purjolöken i grytan de sista 30 minuterna av koktiden.
Totalt bör den puttra i ca 2 timmar.
Red av med lite maizena.

Servera med ris.

Citronskalen ger det en härligt frisk smak. Den smakar bäst om den får stå till sig till nästa dag.
Visningar:
65333
Sparat:
1248

LIKNANDE RECEPT

Köttgryta recept
Köttgryta med v..
över 2 månader
Burgundisk Kött
av josit67
över 2 månader
Fransk köttgryt
över 2 månader
Köttgryta med f
över 2 månader
Långputtrande g
över 2 månader
Lätta köttgryta
av styvan
över 2 månader