Butterkaka

En butterkaka med smarrig fyllning är en populär klassiker. Ringla söt glasyr över så blir den perfekt.

Betyg (5 röster)
Antal personer
15 bitar

Ingredienser

100 g smör eller margarin
2,5 dl mjölk
½ pkt jäst
3/4 dl strösocker
½ tsk salt
Ca 7 dl vetemjöl

Fyllning:
2 msk smör eller margarin
1 - 2 msk strösocker
1 dl marsankräm för kokning

Pensling:
1 ägg

Glasyr:
3 msk florsocker
Ca 2 tsk vatten

Gör så här

Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Tillsätt mjölken och värm allt till fingervarmt, 37 grader.

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, salt och det mesta av vetemjölet. Spara lite till utbakningen.

Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.

Gör fyllningen: Rör matfett och socker smidigt. Koka marsamkrämen enligt förpackningens anvisningar. Låt den kallna.

Ta upp degen på ett mjölat bord och knåda den. Kavla ut den till en rektangulär platta. Bred smörkrämen på degen och klicka över marsankrämen. Rulla ihop degen till en rulle och skär den i 15 bitar.

Smörj en form, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Ställ degbitarna med snittytan uppåt i formen. Låt kakan jäsa övertäckt 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla kakan med uppvispat ägg. Grädda den på galler i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt den kallna. Rör ut florsockret med vattnet. Bred eller ringla glasyren över kakan.
Visningar:
8767
Sparat:
86

LIKNANDE RECEPT

Butterkaka recept
Butterkaka - på..
av lennali
över 2 månader
Blåbärsbullar i..
av zonale
över 2 månader
Butterkaka i lå
av mafia
över 2 månader
Kickis butterka
av zonale
över 2 månader
Butterkaka med
av zonale
över 2 månader
Butterkaka
över 2 månader