Calzone med svampfyllning

Pizzeriornas Calzone brukar vara fylld med skinka. Här är skinkan ersatt med svamp.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

Botten:
½ pkt jäst , 25 g
2 dl vatten
1 msk matolja
1 tsk salt
5-6 dl vetemjöl

Fyllning:
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
150 g svamp, t ex ostronskivling eller champinjoner
1 msk matolja
1 burk krossade tomater
1 msk hackad , färsk oregano eller 1 tsk torkad
1 msk hackad färsk basilika eller 1 tsk torkad
1 tsk strösocker
½ tsk salt
1 krm peppar
2 - 3 dl riven ost

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37º. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin, tills den släpper bunkens kant.

Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter på en rumsvarm och dragfri plats. Sätt ugnen på 250º.

Gör fyllningen:
Finhacka lök och vitlök. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Fräs lök och svamp i matoljan i en kastrull.

Tillsätt tomatkross, örter, socker, salt och peppar i grönsaksfräset. Låt allt puttra samman ca 15 minuter. Låt fyllningen kallna.

Ta upp degen på ett mjölat bord och knåda den väl. Dela degen i 4 bitar. Kavla ut varje degbit till en rundel, ca 25 cm i diameter.

Fördela fyllning och ost på ena halvan av rundlarna. Fyll inte ända ut till kanten, utan lämna ca 2 cm.

Vik den tomma deghalvan över fyllningen. Tryck till noga runt kanten med en mjölad gaffel. Lägg pizzorna på en bakpappersklädd plåt. Grädda dem mitt i ugnen, ca 15 minuter. Servera genast.
Visningar:
1295
Sparat:
23

LIKNANDE RECEPT

Calzone recept
Jättegoda mini-..
över 2 månader
Rullader med sv..
av MrsC
över 2 månader
Calzone
över 2 månader
Pizza Calzone.
av fenne
över 2 månader
Salami- och fet
över 2 månader
Köttfärspirog m
över 2 månader