Chili

Denna chiligryta äter man ofta i norra Mexico. Och vi här hemma gärna på vinter,men den är lika god på sommar.
Man får prova sig fram så att man får rätt styrka på grytan, alla tycker inte om starkt.

Betyg (24 röster)
Antal personer
4 st
Chili

Ingredienser

500 g högrev, skuren i tärningar(2x2 cm)
1-2 lökar, hackade
3 vitlöksklyftor, stora,hackade
3 blekselleristänger, hackade
1 pkt bacon, 140 g
2 msk mjöl
1 msk chilipulver
1-2 tsk chipotlepasta, Santa Maria
1-2 jalapenos, urkärnade och hackade
5 dl oxbuljong
2-3 dl öl
1 msk paprikapulver
2 tsk spiskummin
4 tsk oregano
2 tsk mald koriander
1 ½ tsk socker
1 tsk kakao
Salt efter smak
Hackad persilja till serveringen.

Gör så här

Använd gärna järngryta. Fräs lök, vitlök, jalapenos, blekselleri i en stekpanna, lägg över sen i grytan. Stek köttet lite i sänder och rör om så att den steks på alla sidor, lägg över i grytan. Blanda chilipulver med mjöl och strö det över köttet i grytan. Lägg i bacon. Häll på buljong och öl så att
vätskan täcker. Koka upp. Sänk värmen så att grytan småkokar. Rör ner spiskummin, paprikapulver, oregano, koriander, socker, kakao och chipotlepastan. Rör ofta så att grytan inte bränns fast i botten. Fortsätt att småkoka till köttet nästa faller sönder 2-3 timmar. Smaka av ett par
gånger under tiden om det ev. skall vara mer styrka, mer kryddor eller mer salt. Strö över persiljan innan servering.

Tips: Tillaga den gärna dagen före så att den får mogna.
Visningar:
22470
Sparat:
764

LIKNANDE RECEPT

Kycklinggratäng
över 2 månader
Gudomlig köttfä
över 2 månader
Monikas ljuvlig
över 2 månader
Monikas ris och
över 2 månader
Köttfärsbiffar
över 2 månader