Choklad- och hasselnötskaka med romrussingrädde

Choklad- och hasselnötskaka med romrussingrädde

Betyg (0 röster)
Antal personer
10-12 bita
Choklad- och hasselnötskaka med romrussingrädde

Ingredienser

150 g hasselnötter
150 g mörk choklad
75 g smör
½ dl mörk rom
6 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
Kakao

Romrussingrädde:
1 3/4 dl russin ( 100 g)
1 dl mörk rom
2 dl vispgrädde
1 msk florsocker

Gör så här

Kaka:
Sätt ugnen på 200°. Rosta nötterna i en långpanna ca 10 minuter. Gnugga av skalen i en torr handduk. Grovhacka nötterna.

Sänk värmen till 175°.

Hacka chokladen och smält den tillsammans med smöret i en kastrull på svag värme under omrörning. Låt svalna. Rör ner rom.

Skilj på gulor och vitor. Vispa gulorna med socker tills det blir ljust och luftigt. Blanda ner äggulevispet i chokladsmeten. Blanda nötter, mjöl, kakao och bakpulver och rör ner blandningen i smeten.

Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner dem i smeten. Kläm fast ett smort bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.

Romrussingrädde:
Värm russin och rom i en kastrull. Dra av kastrullen strax innan det börjar koka. Låt russinen dra i rommen över natten. Vispa grädde och florsocker Rör ner romrussin strax före servering.

Pudra lite kakao över kakan och servera med romrussingrädde.
Visningar:
2101
Sparat:
17

LIKNANDE RECEPT

Hasselnötskaka recept
Kaffe- och hass..
över 2 månader
Älskade småkako..
över 2 månader
Choklad och has..
över 2 månader
Banan- och hass
av Bodil56
över 2 månader
Havre- och hass
av Bodil56
över 2 månader
Havre och hasse
av Bodil56
över 2 månader