Choklad och mangopaj

Pajen är värd allt jobb som läggs ner.

Betyg (1 röst)
Antal personer
8 st

Ingredienser

Pajdeg:
3½ dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2 msk florsocker
1 msk kakao
1 äggula
2 tsk kallt vatten

Mangofyllning:
2 magnofrukter
1 dl vatten
1 dl socker

Chokladfyllning:
6 dl mjölk
½ dl socker
6 msk maizenamjöl
3 äggulor, spara äggvitorna till marängen
175 g mörk choklad
1 tsk vaniljsocker

Maräng:
3 äggvitor
1½ dl socker

Garnering:
flagad mandel

Till formen:
bakpapper
gula ärtor

Gör så här

Hacka samman vetemjölet, matfettet, florsockret och kakaon till en grynig massa till pajdegen. Tillsätt äggulan och vattnet och hacka snabbt samman till en deg.
Tyck ut degen i en rund bakform med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter, eller använd en vanlig ugnsfast pajform. Ställ kallt i minst 30 minuter.

Skala frukten till mangofyllningen och ta bort kärnorna. Skär köttet i sockerbitsstora tärningar.
Koka upp vattnet och sockret i en kastrull. Lägg ner fruktbitarna och låt kompotten koka utan lock i ca 12-15 minuter. Frukten ska då vara mjuk och lagen ska ha kokat in. Ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 200 grader. Klä degskalet invändigt med ett bakpapper och fyll formen med gula ärter. Detta gör man för att degkanten inte ska glida ner under gräddningen.
Grädda pajskalet först i ca 15 minuter i nedre delen av ugnen. Lyft försiktigt ut papperet med ärterna och grädda skalet ytterligare 5-7 minuter. Ta ut pajskalet och ställ åt sidan att svalna.

Mät upp mjölken, sockret och maizenamjölet i en kastrull. Sjud upp under omrörning tills blandningen tjocknar. Ta genast kastrullen från värmen.
Rör ner äggulorna, en i taget. Låt krämen sjuda upp igen under omrörning och ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i småbitar och lägg i.
Rör om tills chokladen har smält och krämen är blank och slät. Smaksätt med vaniljsocker.

Höj ugnsvärmen till 225 grader. Bred ut mangokompotten i pajskalet. Fyll med chokladkrämen och bred ut den jämnt.
Vispa äggvitorna med absolut rena redskap till ett fast vitt skum. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning tills marängsmeten är blank och styv.

Bred ut marängsmeten jämnt över pajen så att chokladfyllningen döljs. Strö över lite flagad mandel. Ställ in pajen i övre delen av ugnen och grädda tills marängen fått fin färg, ca 5-6 minuter. Servera pajen kall.
Visningar:
1712
Sparat:
17

LIKNANDE RECEPT

Mangopaj recept
Blåbär och mang..
över 2 månader
Mangopaj
av Marre73
över 2 månader
Oemotståndlig m
av vanilj
över 2 månader
Kyckling- och m
av UllaC
över 2 månader
Björnbär och ma
över 2 månader
Mangopaj
av anluk
över 2 månader