Chokladig kladdtårta med crisp

En tårta med kladdkaka som botten och chokladmousse som fyllning.. Kan ju inte bli annat än sött, gott o väldigt mäktigt! Blir ännu godare när den stått i några dagar!

Betyg (4 röster)
Antal personer
10-12
Chokladig kladdtårta med crisp

Ingredienser

Vit kladdkaka:
250 g vit choklad
200 g smör
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 msk konjak
2 dl vetemjöl

Vanlig kladdkaka:
100 g smör
2 st ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
50 g choklad , mörk

Fyllning:
1/2 dl grädde
150 g vitchoklad
Ett paket chokladmousse (på pulverpåse)
3 dl mjölk

ev 2 kexchoklad

Gör så här

Sätt ugnen på 175°.

Vit kaka:
Smörj o bröa en form med löstagbar kant. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt chokladen och rör om tills den smälter. Rör ägg och socker. Rör i choklad, konjak och mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 min. Låt kakan kallna och ställ i kylen.

Mörk kaka:
Smörj o bröa en form med löstagbar kant.
Smält smöret i en kastrull. Rör ihop ägg och socker.
Rör ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt.
Tillsätt det smälta smöret.
Krossa den mörka chokladen och blanda ner i smeten.
Häll all smet i formen och grädda 17–22 min men kolla till den efter cirka 15.


Låt båda kakorna svalna ordentligt. Dela de sedan försiktigt på mitten. Det kan vara knepigt eftersom de är rätt kletiga Det går lättare om kakan är riktigt kall.

Gör iordning moussen och låt den stå svalt en stund.

Koka upp grädden och ta den från plattan och rör i den vita chokladen när det börjar koka. Låt blandningen stelna i kylen en stund.

Tag en av kakbottnarna och bred ut ett lager med gräddglasyren. Antingen kan du ha allt på en botten eller dela på två. Vill du bara ha glasyr på en så kan du göra ungefär hälften så mkt.

Blanda häften av moussen med 1-2 krossad kexchoklad. Bred de över bottnarna. Om man vill kan man strunta i kexchokladen och bara ha vanlig mousse.

Bred ut moussen utan kexchoklad överst. Garnera med hallon eller annan syrlig frukt/bär.

Man kan blande i krossad maräng, hackade nötter i moussen för o få den extra krispig!
Visningar:
14608
Sparat:
209

LIKNANDE RECEPT

Vit kladdchokla
av lennali
över 2 månader
Chokladglöggstå
av marhil
över 2 månader
Kladdtårta med
av Fetgnu
över 2 månader
Halvfrusen ital
av Queenie
över 2 månader
Chokladkladdtår
över 2 månader