Chokladkolatårta

Chokladkolatårta

Betyg (1 röst)
Antal personer
14-16
Chokladkolatårta

Ingredienser

2 ½ dl mjölk
1 msk citronsaft
125 g mörk choklad, bruten i bitar
125 g osaltat smör eller margarin
250 g strösocker
2 ägg
300 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 msk kakaopulver

Fyllning:
1 ½ dl vispgrädde
1 sats mandelpralin, se övrigt

Glasyr:
250 g mörk choklad, bruten i bitar
125 g osaltat smör
200 g florsocker
5 msk mjölk
Stora chokladrullar, se chokladteknik
Florsocker, att sikta över

Gör så här

Smörj och klä en rund kakform, 20 cm i diameter, med smörpapper. Blanda samman mjölken och citronsaften. Lägg chokladen i en värmetålig skål och ställ den över en kastrull med sjudande vatten tills den har smält.

Rör smöret eller margarinet mjukt tillsammans med sockret i en stor skål. Tillsätt äggen och vispa ner dem. Sikta ner mjölet, bakpulvret, bikarbonaten och kakaopulvret i skålen och blanda väl.

Tillsätt hälften av mjölkblandningen och vispa kraftigt. Rör ner den smälta chokladen och resten av mjölkblandningen och vispa smeten smidig. Häll upp den i den smorda och klädda formen och jämna till ytan.

Grädda i 160°C i 1 ¼ - 1 ½ timme tills kakan har jäst upp ordentligt och en steknål som sticks ner i mitten känns torr när den tas upp. Låt svalna i formen.

Dela kakan horisontellt i 3 bottnar. Vispa grädden lätt och rör ner pralinen. Bred den mellan bottnarna. Ställ tårtan på ett serveringsfat.

Gör glasyren:
Lägg chokladen i en värmetålig skål tillsammans med smöret och låt stå över en kastrull med sjudande vatten tills den har smält. Rör om en gång. Lyft den av värmen.

Tillsätt florsockret och mjölken och vispa alltsammans smidigt. Låt glasyren stå tills den har stelnat så pass att den håller formen.

Bred med hjälp av en palettkniv glasyren över och runt kanterna på tårtan. Strö stora chokladrullar över och servera med siktat florsocker över.
Visningar:
5329
Sparat:
111
Chokladkolatårt..
av zonale
över 2 månader
Bellas vita cho
av GzoX
över 2 månader
Chokladkolatårt
över 2 månader