Christinas minttårta

När man ska ha gäster är det perfekt att bjuda på glasstårta eftersom den kan bakas långt i förväg. Det enda som får vänta är garneringen.

Betyg (0 röster)
Antal personer
8-10 bitar

Ingredienser

Botten:
1½ dl sötmandel
3 äggvitor
2 dl strösocker

Fyllning:
3 äggulor
3/4 dl florsocker
Ca 100 g mintchoklad eller 1 msk mintlikör
3 dl vispgrädde

Garnering:
1 - 2 dl vispgrädde
Chokladgarnityr , t . ex . tuna plattor eller löv

Gör så här

Börja med bottnen. Sätt ugnen på 150 grader. Mal sötmandeln.

Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret under vispning.

Vänd ner mandeln i smeten. Rör om försiktigt. Det gör ingenting om vita marängtoppar finns kvar i smeten.

Lägg ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen.

Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen, 50-60 minuter. Låt den svalna i formen.

Gör fyllningen. Vispa äggulor och florsocker. Om choklad används ska den hackas ganska fint. Rör ner chokladhack eller likör i äggvispet. Vispa grädden. Rör ner den i fyllningen.

Häll fyllningen över bottnen i formen. Låt tårtan stå i frysen cirka 3 timmar.

Flytta över tårtan till kylen cirka 30 minuter före servering. Då hinner den mjukna precis lagom. Garnera tårtan med små gräddrosor och chokladgarnityr.

Om tårtan ska förvaras i frysen en längre tid eller om du ska göra flera tårtor och därför behöver formen, gör du så här: Frys tårtan som ovan. Ta fram den och lossa formen. Eventuellt behöver du doppa formen snabbt i varmt vatten. Ta upp tårtan och frys in den igen med plastfolie runt om och en stor plastpåse utanpå. På så vis håller tårtan bättre.
Visningar:
2062
Sparat:
16

LIKNANDE RECEPT

Minttårta på ma
över 2 månader