Citron- och jordgubbstårta

Tårta med frisk smak av citron och jordgubbar.

Betyg (0 röster)
Antal personer
10 bitar

Ingredienser

Botten:
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl kokande vatten
2 dl extra fint vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk rivet citronskal

Fyllning:
Finrivet skal och saft av en citron
1½ dl strösocker
3 ägg
3 msk kylskåpskallt smör
1 liter jordgubbar
3 dl vispgrädde

Gör så här

Citronkrämen kan du utesluta och istället köpa färdig lemon curd på burk. Har du riktigt ont om tid kan du dessutom köpa en färdig tårtbotten.

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Häll i det heta vattnet och rör om.

Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten tillsammans med det rivna citronskalet.

Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen.

Grädda kakan ca 30 minuter. Låt den kallna helt. Dela den sedan i två bottnar.

Gör fyllningen. Blanda samman citronsaft, citronskal, socker och ägg i en rostfri kastrull.

Ställ kastrullen i ett kokande vattenbad. Rör hela tiden medan krämen tjocknar, det tar ett par minuter. Det är viktigt att krämen inte kokar.

Lyft upp kastrullen ur vattenbadet och klicka i det kalla smöret under omrörning.

Mosa jordgubbarna grovt. Spara några till dekoration. Bred ut 2/3 av citronkrämen över en av bottnarna och skeda ut jordgubbsmoset över krämen.

Lägg på den andra tårtbottnen. Vispa grädden och bred ut den över tårtan. Ringla resten av citronkrämen ovanpå. Dekorera med hela jordgubbar.
Visningar:
1286
Sparat:
19

LIKNANDE RECEPT

Jordgubbstårta recept
Jordgubbstårta..
över 2 månader
Snabb maräng- o
över 2 månader
Jordgubbstårta..
över 2 månader
Grädd- och jord
över 2 månader