Citron & pepparstekt oxfilé

Serveras med balsamicosås och kronärtskokspotatis, helt ljuvligt !

Betyg (1 röst)
Antal personer
10 st

Ingredienser

1,6 kg oxfilé
skal av 1 citron
3 msk pressad citron
1 ½ dl olivolja
ca ¾ dl hel svartpeppar (ja det ska vara så mycket!)
2 tsk salt

Till såsen behövs:
2 hela vitlökar
1 msk olivolja
3 msk strösocker
2 msk tomatpuré
5 msk balsamvinäger
5 dl rött vin
5 msk kalvfond
2 tsk maizena majsstärkelse
25 g smör
2 krm salt

Till kronärtskockspotatisen behövs:
8 medelstora potatisar
½ msk olivolja
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
2 burkar kronärtskockshjärtan á 390 g
1 tsk pressad citron
2 dl vispgrädde
½ tsk salt
2 krm nymald vitpeppar
2 tsk maizena majsstärkelse
½ dl finstrimlad basilika

Gör så här

Oxfilé
Tvätta citronen och skala den med en potatisskalare, undvik att få med det vita. Koka upp skalen i lite vatten, häll bort vattnet. Blanda citronskal, pressad citron och olivolja till en marinad. Häll marinaden i en stor plastpåse och lägg köttet i påsen. Låt marinera i ett dygn.

Koka upp svartpepparn med vatten, låt koka 5 minuter, sila av vattnet och upprepa proceduren ytterligare 2 gånger. Rosta därefter svartpepparkornen i torr stekpanna tills det börjar knäppa i kornen. Krossa dem sedan i en mortel.

Sås
Sätt ugnen på 200°. Bryt vitlöken i klyftor och lägg dem i en oljad långpanna. Rosta vitlöksklyftorna 20 minuter i ugnen. Smält sockret med tomatpuré i en kastrull. Tillsätt vitlöksklyftorna, vinäger, rödvin och kalvfond. Låt koka ihop utan lock tills det återstår ca 4 dl.

Sila bort vitlöksklyftorna och häll tillbaka såsen i kastrullen. Red såsen med maizena utrört i lite vatten, rör ner smöret och smaka av med salt. Hit kan du förbereda dagen innan!

Potatis
Potatisen går att förbereda och sedan bara värmas i micro/vanlig ugn strax före serveringen.

Sätt ugnen på 200°. Skala och skär potatisen på längden i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg dem på smort bakplåtspapper, strö på salt och peppar. Baka potatisskivorna i ugnen tills de är mjuka, ca 12-15 minuter.

Skölj kronärtskockorna i kallt vatten och skär dem i mindre skivor. Häll över citronsaft. Koka ihop grädde, salt och peppar ca 5 minuter. Red av med maizena utrörd i lite vatten. Låt koka upp.

Blanda därefter ner kronärtskockor och basilika. Varva potatisskivor och kronärtskockskrämen, avsluta med potatis. 3 potatisskivor blir lagom till varje “torn”.

Oxfilé, forts.
Sätt ugnen på 175°. Rumstemperera köttet och skrapa bort citronskalen. Strö på salt. Vänd filén i den krossade svartpepparn. Bryn köttet runt om och lägg det i en ugnssäker form. Stek köttet i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 56°. Låt vila under folie 15 minuter innan det skärs upp för servering.

Servera oxfilén tillsammans med sås och kronärtskockspotatis. Ugnsbaka gärna cocktailtomater överströdda med lite parmesan och servera till.
Visningar:
5862
Sparat:
76

LIKNANDE RECEPT

Oxfilé recept
Oxfilé med trat..
över 2 månader
Smördegsinbakad..
av heanea
över 2 månader
Plankstek med f
över 2 månader
Oxfilégratäng
av lennali
över 2 månader
Oxfilé med hass
över 2 månader
Pasta med oxfil..
över 2 månader