Citronbiskvier

Friska och delikata biskvier tar lite tid att göra. Men det är värt besväret!

Betyg (2 röster)
Antal personer
20 st

Ingredienser

200 g mandelmassa
1 äggvita

Citronkräm:
1½ dl nypressad citronsaft (ca 4 citroner)
1 1/4 dl gult florsocker
3 äggulor
150 g Milda

Glasyr:
2 dl gult florsocker
2 msk nypressad citronsaft
1 tsk rapsolja
ev några droppar gul karamellfärg

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt och blanda den smidig med äggvitan.

Forma till 20 små kulor, platta ut dem något och lägg sedan över dem på bakplåtspappersklädd plåt. Bästa redskap är väl sköljda händer. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna under handduk.

Pressa saften från citronerna, det ska bli drygt 1½ dl. Koka upp silad citronsaft med florsocker i en liten kastrull. Låt det hela sjuda utan lock i ca 10 minuter. Pass på så att den inte kokar för länge och blir brun och besk. Den ska bara bli simmig i konsistensen.

Vispa sönder äggulorna i en bunke. Vispa med elvispen på medelfart långsamt ner den heta citronlagen i äggulorna. Låt svalna.

Rör matfettet smidigt och klicka sedan ner det i äggsmeten. Vispa ordentligt så att det blir en jämn fin smet.
Bred citronkräm på mandelbottnarna (ska vara kalla) med en bred smörkniv. Kyl kakorna någon timme i kylen eller frysen.

Rör ihop florsocker med citronsaft och olja. Ev kan några droppar gul karamellfärg tillsättas om man vill göra biskvierna extra gula. Glasyren ska vara tjockflytande, tillsätt ev lite mer citronsaft om så behövs. Bred försiktigt glasyr på biskvierna. Låt dem stelna i kylen. Biskvierna går att frysa men bottnarna blir då mjuka.
Visningar:
3911
Sparat:
50

LIKNANDE RECEPT

Citronbiskvier
över 2 månader
Smörkräm till B..
över 2 månader
Franska citron-
över 2 månader