Citronig kotlettstek i lergryta

Tycker att lergryta är perfekt för hela bitar kött. Inget os, saftigt kött och sicken en sky det blir! Citron och persilja kan bytas mot katrinplommon - en klassiker!

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

1 kg kotlettrad eller karrédito , helst med ben
0,5 dl blandad veg olja och kinesisk soja
1 knippe (liten knippa) persilja
0,5 st citron , skalet av
1 msk citronsaft
1 st salt (försiktigt pga sojan)
peppar

Gör så här

1. Lägg lergrytan i blöt minst en halvtimme innan den ska användas.
2. Skär loss köttet från benet men så att det sitter fast i "vinkeln".
3. Stick/skär skåror i köttet och peta in små bitar hyvlat citronskal och persiljeruskor. (Eller stoppa halva katrinplommon i hålen.)
4. Blanda soja, olja och citronsaft och gnid in köttet. Salta och peppra.
5. Lägg köttet i lergrytan och sätt in i KALL ugn. Ställ termostaten på 250 grader och låt grytan stå inne i 1 3/4 timme.
6. Ställ grytan på trä- eller tygunderlägg när du tar ut den ur ugnen. Låt köttet vila i grytan ca 10 minuter med locket på glänt.
7. Lossa köttet från benet, skär upp i snygga skivor. OBS! Köttresterna som blir kvar på benen är SUVERÄNT goda och lämpliga till kocken som belöning!
Visningar:
2770
Sparat:
75

LIKNANDE RECEPT

Italiensk marin
över 2 månader
Ugnsbakad lax m
av lennali
över 2 månader
Marinerad kyckl
av akk
över 2 månader
Lax i krämig sw
av kicki_k
över 2 månader
Mustig kasslerg
av maggi
över 2 månader
Smörgåstårta – ..
av lennali
över 2 månader