Citronmarängpaj

Underbart god med en ljuvligt len citronkräm och lagom fluffig maräng.

Betyg (1 röst)
Antal personer
8-10

Ingredienser

PAJDEG:
3 dl vetemjöl
2 tsk socker
125 g smör eller margarin
1 äggula

FYLLING:
1½ dl vatten
1½ dl socker
4 msk potatismjöl
finrivet skal och saft från 3 citroner
4 äggulor

MARÄNG:
5 äggvitor
1½ dl socker

GARNERING:
citronskivor
citronmeliss

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader. Hacka snabbt samman alla ingredienserna till pajdegen.

2. Tryck ut degen jämy i en form som mäter ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 30 minuter.

3. Förgrädda pajskalet i nedre nedel av ugen i ca 15 minuter. Ta ut formen och sänk ugnsvärmen till 150 grader.

4. FYLLNING:
Mät upp vattnet, sockret, potatismjölet och citronsaften i en kastrull. Sjud upp under omrörning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från värmen och tillsätt citronskalet och äggulorna, en i taget, under omrörning.

5. Låt krämen åter sjuda upp och ställ därefter åt sidan en stund.

6. Vispa äggvitorna till marängen med absolut rena redskap till ett fast vitt skum. Tillsätt sockret ,lite i taget, under fortsatt vispning tills massan är blank och styv.

7. Rör varsamt ner ca 2 dl av marängsmeten i citronkrämen. Bre ut krämen jämt i pajskalet. Täck pajen med resten av marängsmeten.

8. Grädda i nedre delen av ugnen i 18-20 minuter. Servera gärna pajen lätt ljummen, gärna garnerad med citronskivor och en kvist citronmeliss.
Visningar:
4623
Sparat:
29
Citronmarängpaj..
över 2 månader
Citronmarängpaj
över 2 månader
Citronmarängpaj
av trulte
över 2 månader
Marängpaj med v
av MrsC
över 2 månader
Citronmarängpaj
av tina62
över 2 månader
Citronmarängpaj
av morot90
över 2 månader