Clubstek med kantarellsås

Clubstek, det engelska uttrycket för en härlig, tjock skiva med ben av enkelbiffen, är mat för köttälskare. I god feststil serverar du en mustig sås till, med bitar av fläsk, svamp och lök.

Betyg (0 röster)
Antal personer
4 st

Ingredienser

4 clubstekar, ca 1 1/4 kg
2 burkar kantareller, ca 400 g
2 gula lökar
50 g rökt bogfläsk eller skinka
2-3 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
1½ dl tunn grädde
½ dl rött eller vitt vin
2-3 tsk soja
1 krm paprikapulver
2 krm timjan
2 stånd stjäkselleri
1 tsk salt
Svartpeppar
1 msk grönpeppar

Gör så här

Häll av spadet från svampen, men spara det. Skala löken och hacka den fint. Skär svampen i mindre bitar och skär bogfläsket i riktigt små tärningar.

Smält hälften av matfettet i en kastrull, lägg i svamp, lök och bogfläsk och fräs allt på medelstark värme 4-5 minuter tills det fått guldgul färg och löken blivit mjuk.

Strö över vetemjöl, rör om väl och häll i grädde, vin och ev lite svampspad. Låt koka upp under omrörning och sjuda 3 minuter. Smaksätt med soja, paprikapulver och timjan. Håll såsen varm.

Putsa och skölj sellerin och dela i 10 cm långa bitar. Ångkoka den 4-5 minuter så att den mjuknar men ändå är lite knaprig.

Bryn resten av matfettet i en stor stekpanna och stek clubstekarna till kraftigt brun färg på båda sidor. Krydda med salt, nymald svartpeppar och strö grönpeppar på köttet när det lagts på tallriken. Servera köttet med kantarellsåsen, råstekt potatis och ev saltgurka.
Visningar:
5751
Sparat:
12

LIKNANDE RECEPT

Clubstek recept
Oxfilé med trat..
över 2 månader
Rosépepparbiff
av Queenie
över 2 månader
Biff med auberg
av Queenie
över 2 månader